W pierwszej części tekstu omówiłem podstawowe kwestie związane z przygotowaniem do selekcji do JW 4026. Oczywiście, w Polsce mamy więcej jednostek specjalnych, różnią się one charakterystyką, wyposażeniem, zadaniami, sprzętem. W jednej jednostce ważniejsze będzie pływanie, w innej być może sprawność na lądzie. Normy, jeśli chodzi o Formozę, [...]
[...] mity są powielane powszechnie, nawet przez dietetyków. Poza tym istnieją kwestie zapalne oraz kontrowersyjne, gdzie do dzisiaj nie udzielono wiążących odpowiedzi. Wyniki glukoza i fruktoza spowodowały bardzo podobne odnowienie tłuszczów wewnątrzmięśniowych (fruktoza: +2,4 ± 0,4 mmol / kg; glukoza: +2,0 ± 0,6 mmol / kg) glukoza i fruktoza [...]
[...] o szybkiej kinetyce, który nie są obojętne dla zdrowia. Red bull zawiera 11 g cukru w 100 ml. W składzie, na pierwszych trzech pozycjach wyszczególniono: wodę, sacharozę (=glukoza+fruktoza), glukozę. Puszka Red Bull’a zawiera 27,5 grama węglowodanów odpowiednik ponad 5 łyżeczek cukru! W badaniach dotyczących grupy 40 389 mężczyzn [...]
Glikogen i trening na czczo nadal są tematem, o którym większość ludzi nie wie zbyt dużo. Niestety, dotyczy to również autorów artykułów na portalach, Facebooku czy forach dyskusyjnych. Poniżej opiszę typowe nieprawdziwe stwierdzenia i błędne porady dotyczące treningu aerobowego i interwałowego, które wynikają z braku zrozumienia szlaków [...]
[...] insuliny na L, w kwasicy ketonowej występującej w cukrzycy brakuje insuliny (~0). Ilość ciał ketonowych: w zwykłych warunkach (konwencjonalna dieta) 0.1 mmol/L; paliwem są: glukoza we krwi, glikogen mięśniowy i wątrobowy, tłuszcz podskórny i śródmięśniowy (jednak są one zużywane w sposób klasyczny, poprzez inne szlaki metaboliczne), na diecie [...]
[...] o 3,5%. Mechanizm nr 3: „Hormony” Istnieją inne możliwe mechanizmy wyjaśniające zwiększenie odczuwania sytości, przy stosowaniu diety wysokobiałkowej. Wczesne obserwacje, że glukoza była efektywniej metabolizowana po podaniu doustnym, w porównaniu z podaniem tej samej dawki dożylnie, doprowadziły do odkrycia i scharakteryzowania hormonów [...]
[...] w procesie glukoneogenezy; mleczany są transportowane poprzez krew do wątroby, gdzie posłużą, jako źródło energii; mleczany -> krew -> wątroba -> pirogronian -> glukoza; powstała glukoza jest paliwem dla mózgu, jak i pracujących mięśni (cykl Cori, cykl kwasu mlekowego). Komentarz: pewne znaczenie w tym procesie mają również nerki, [...]
Do tej pory wiedzieliśmy, iż wrażliwość insulinową może poprawić podawanie kwasów tłuszczowych Omega-3, co tłumi reakcję zapalną i zwiększa wrażliwość tkanek na insulinę. Na insulinę uwrażliwia odpowiednio intensywny i długi trening aerobowy, interwałowy czy siłowy, także suplementacja witaminą D. W Polsce jest niesłychanie ważna jesienią, zimą i [...]
[...] zapewnia glikogen mięśniowy, 31% energii zapewniają wolne kwasy tłuszczowe (ang. free fatty acids), 24% lipoproteiny w osoczu oraz tłuszcze wewnątrzmięśniowe (IMTG), 10% glukoza we krwi (osocze). Przy intensywności wysiłku 74% tętna maksymalnego: 25% energii zapewniały wolne kwasy tłuszczowe, 24% energii inne źródła tłuszczu, 13% pochodziło z [...]
W pierwszej części choć powierzchownie przedstawiłem mechanizmy, które stoją za dezinformacją. Ludzie o wiele chętniej uwierzą w proste przekazy, które zawierają kłamstwa, niż w skomplikowaną prawdę. Dlatego ludzie dokonują ciągle złych wyborów żywieniowych, kierują się uprzedzeniami, mitami i propagandą. Swój udział w pogłębianiu zamieszania mają [...]
[...] soki owocowe, nawet te 100% naturalne i wyciskane. Często 100% soki są marną namiastką owoców. Podsumowanie Z diety należy wykluczyć węglowodany o szybkiej kinetyce (np. glukoza, fruktoza, sacharoza): ciastka, słodycze, ciasta, drobne słodzone przekąski (np. batoniki), napoje z dodatkiem cukru itd. Niekorzystne jest dostarczanie dużych ilości [...]
[...] przykładu podam, że przy intensywności 55% szczytowego pochłaniania tlenu mleczany stają się ważnym źródłem: dostarczają 27% całkowitej energii pochodzącej z węglowodanów, glukoza obecna we krwi zapewnia 33%, a glikogen mięśniowy 40%. Tylko weźmy pod uwagę, że wraz ze wzrostem obciążenia organizmu pracą (więcej powtórzeń, większy ciężar [...]
[...] sam hydrolizat białka kazeinowego, bądź też hydrolizat białka kazeinowego oraz ~10.7 g węglowodanów lub (ten sam) hydrolizat oraz ~42.7 g węglowodanów. Podane węglowodany to glukoza i maltodekstryny. Mężczyźni ważyli średnio 71.3 kg (a więc w każdym wariancie podano im ~21.4 g hydrolizatu białka kazeinowego). Wyniki? Synteza białka, jego rozpad [...]
[...] nie da się czerpać energii tylko z tłuszczów, co utrudnia pozbywanie się „boczków” i „brzucha”. Organizm równolegle czerpie z zasobów węglowodanów (glukoza we krwi, glikogen wątrobowy, mięśniowy), tłuszczów (podskórne, trzewne – ulokowane w tułowiu, wewnątrzmięśniowe itd.), fosfokreatyny (wytwarzanie ATP przez [...]
Kreatyna jest związkiem zbudowanym z fragmentów 3 aminokwasów. Występuje naturalnie w organizmie, w mięśniach szybkokurczliwych. Można ją też podawać w postaci suplementów diety (np. kreatyna w kapsułkach, w proszku itd.). W ciągu doby z moczem tracimy ok. 2 g kreatyny. Zasoby kreatyny odtwarzane są dwiema drogami. Mniej więcej połowę kreatyny [...]
[...] szczoteczkowego jelita cienkiego. Przykładowo, w rąbku szczoteczkowym powstają najróżniejsze enzymy. I tak: laktaza rozkłada laktozę (cukier obecny w mleku) => powstaje glukoza + galaktoza maltaza (glukoamylaza) odpowiada za rozkład maltozy - rozkłada α-1,4-oligosacharydy do dziewięciu reszt cukrowych => powstaje glukoza izomaltaza [...]
[...] diabetic patients” Jak widać sok pomarańczowy jest równie niekorzystny, jak picie wody słodzonej cukrem stołowym (sacharozą), zaś najgorsze efekty przynosi czysta glukoza. OGTT – polega na podaniu standardowej dawki glukozy (50, 75 lub 100 g) i obserwacji spadku stężenia cukru we krwi. Ogólnie wg ESAP przy dawce 75 g glukozy [...]
[...] diabetic patients” Jak widać sok pomarańczowy jest równie niekorzystny, jak picie wody słodzonej cukrem stołowym (sacharozą), zaś najgorsze efekty przynosi czysta glukoza. OGTT – polega na podaniu standardowej dawki glukozy (50, 75 lub 100 g) i obserwacji spadku stężenia cukru we krwi. Normal 0 21 false [...]
Na temat owoców i warzyw krąży wiele sprzecznych informacji. Niektórzy uważają (błędnie), że owoce nie podnoszą stężenia insuliny we krwi, dlatego można je bezkarnie jeść np. na noc lub między posiłkami. Tymczasem z praktyki mogę podać przykład człowieka, który wywołał u siebie duże zaburzenia glikemii, pochłaniając na noc nadmierne ilości [...]
W pierwszej części tekstu „Mikrocykl dopingowy, maksymalna masa?” scharakteryzowałem środki (sterydy anaboliczno-androgenne, hormony tarczycy, hormony peptydowe) stosowane w trakcie dopingowego cyklu przez pewnego zawodnika. Po czwarte: istnieją nikłe przesłanki by dostarczać w diecie aż tyle protein, szczególnie iż w momencie zjadania białka [...]